Ärtsångaren – en del i universum

ärtsångare.jpg

Enligt vad jag har förstått finns det i vårt 13,7 miljarder år gamla universum ca 160 miljarder galaxer (siffrorna känns i mina ögon rätt godtyckliga men är väl ungefär vad våra vassaste forskare lyckats knäcka). I varje galax finns upp till 100 miljarder stjärnor. Totalt blir det 1,6×10 upphöjt till 22 stjärnor (eller 16 000 000 000 000 000 000 000). Det är rätt många och egentligen är det svårt att intuitivt förstå hur många det verkligen är. Det finns knappt några referenser att ta till som gör det mer lättbegripligt.
Runt en av dessa stjärnor kretsar ett knippe planeter. För oss som står på en av planeterna verkar det långt till grannplaneterna men i själva verket är det nästgårds. Om ett par hundra år kanske vi kan åka till t.ex. Jupiter. Planeterna i vårt solsystem ligger åtminstone inom räckhåll ur ett praktiskt perspektiv. Värre är det med stjärnorna. Vår närmsta granne ligger drygt 4 ljusår bort. Ljuset färdas 300 000 km/s så det är en bit. Att åka rymdskepp dit skulle ta ungefär 25 000 år.
På planeten jorden finns liv, massor av liv. Ingen vet exakt hur det uppkommit men man tror att livet i alla fall funnits ca 3 miljarder år (och jorden har funnits ca 4,2 miljarder år). Livet har utvecklas, släkter och arter kommit och gått. Ena stunden finns en art som stunden efter dukat under i den tuffa tillvaron. Survival of the fittest.
En art som för tillfället finns är Ärtsångare. Jag tycker det är rätt coolt att fundera över Ärtsångarens plats i universum. Vilken är den?

//Al

2 kommentarer på “Ärtsångaren – en del i universum

Add yours

  1. Meh, det är ju det jag säger. Sångarna är ett litet helvete att sortera ut. Och inte väntar det någon belöning vid regnbågens slut, mer än att kulmagen är lite större. Men å andra sidan kan det ju inte vara en liten fågel i största allmänhet. Det måste ju vara någon sort och därmed får man använda en eller alla fågelböcker man har, slita sig lite i håret etc. och försöka bena ut det. Ofta går det inte, har tio-femton bilder på en annan sångare som jag inte kan knäcka. Troligtvis är det så föga upphetsande som en lövsångare men jag kan ändå inte knäcka den till 100%.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: