Tomtkryss # 136 – den saknade obsen

Udden: Alla tomtskådare har väl någon fågelart som man tycker att man borde kunna få in på tomtlistan men som lyst med sin frånvaro, trots att förutsättningarna borde finnas – miljön, platsen, årstiden – allt stämmer men ändå kommer inte fågelskrället.

Mitt frustrationskryss är järnsparv. Bara hundra meter upp längs vägen i skogen ser jag järnsparv varje sommar. Jag antar att de häckar där och i grantopparna kan man se dem sjunga på försommaren. Från min tomt har jag minsann spanat ditåt. Kikaren och kameran har fåfängt svept längs skogens granar men ack, aldrig har jag sett någon järnsparv.

Alla tomtskådare vet att det gäller att optimera möjligheterna till skådandet. Därför är det praktiskt att ha diskhon vid ett fönster. Utanför kan man t.ex. ha en matning och jag har lyckats få in några kryss där genom åren.

I morse, när jag stod och städade i köket, vi ska lämna Udden för en kortare tid, så hände det plötsligt. Jag stod där med disktrasan i hand och plötsligt, precis utanför fönstret på gräsmattan – där var den! Den gäckande järnsparven gick omkring och pickade förstrött. Jag hann få fram kameran och slänga iväg några darriga bilder genom vårt lätt skitiga och åldrade tvåglasfönster och förevigade vad jag faktiskt måste betrakta som en milstolpe i skådandet. Jag har obsat rosenfink och hornuggla, jag har kryssat myrspov och kustpipare, i höstas fick jag till och med besök av kungsfiskare men först idag kan jag stolt säga att jag har järnsparv på tomtlistan. X nr 136.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: