Jul på Udden

Nötväcka2

Udden: Så här års är det självklart låg aktivitet på fågellivet Udden, här som i övriga delar av Sverige. För de som är kvar är det en fråga om överlevnad och endast de tuffaste håller ut. Den ovanligt milda hösten har hjälpt och idag såg jag ett fyrtiotal sångsvanar som sträckte söderut när jag var ute på en löprunda i morse. Lite senare såg jag fem till som flög över tomten på väg till mildare väder när nu kylan drar in från norr till sist. Har aldrig sett sångsvan här så här års (sent?) vilket tyder på att de väntat med att sträcka söderut så länge mildvädret och plusgraderna dominerat.

Det har blåst hård väst/sydväst över julafton och juldagen (den värsta stormen drog dock norr om Vänern) och fåglarna blåser liksom bort då men idag vred det till nordliga och mer sparsamma vindar och då blev det lite bättre fart.

Men det är som sagt rätt lugnt, till och med vid matningen är det sömnigt och skyggt. Mycket nötväcka, en del blåmes och några försiktiga talgoxar, några enstaka grönsiskor men i övrigt lugnt. Inte alls den intensiva trafik som man är van vid och det ständiga påfyllandet av automaten sker med glesare frekvens.

I övrigt har jag sett någon trädkrypare, lite korp, några hackspettar, och ute på promenad både kungsfågel och gröngöling. Det finns trots allt lite fågel att se, även om det är så jädra svårfotat så här års. Min nya julklappskamera, en Pentax K50, gör dock fotograferandet mycket lättare i dystert vinterljus. Nästa fusk.

Over and out.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: