105!

Året avslutas på ett så typiskt sätt. Noterade den 105:e obsade arten på tomten i förrgår, även den en av våra vanligare fåglar – svartmes. Svartmesen lägger man kanske inte märke till sådär till vardags. Den ser ut lite som sin kusin talgoxen, men lite mer urvattrad och med lite annorlunda proportioner. Den vita fläcken i nacken gör det otvetydigt även för den mindre vana fågelobservatören vilken art det handlar om.
Mataren blev verkligen en succé. Trots att jag bara varit nere på landet runt tio dagar under hösten/förvintern har den hjälpt mig med några nya arter och det är häftigt att kunna attrahera så mycket fågel även under den mindre fågelaktiva tiden på året. Tidigare när jag bodde i hus permanent hade jag fågelbord hela vintern och det saknar jag ibland.
Fågelfotograferande runt juletid är annars rätt vanskligt för oss med lite enklare utrustning. Det är mörkt nästan jämt och den lilla stund solen är över horisonten är det oftast molnigt och dystert. Dokumentationsbilden nedan är för säkerhets skull fotad på högsta iso (min kamera hanterar inte brusreducering sådär snyggt som bättre kameror gör) genom 50 år gammalt och skitigt dubbelglas i köksfönstret. Svartmesen är den till vänster på bilden och den har sällskap av en entita.

En sån jädra härlig fågelmorgon! Hade besök av svartmes, entita och de vanligaste gästerna vid bordet – talgoxe, blåmes och nätväcka i mängder. Dessutom var en grönsiska och en domherre och åt av solrosfröna i mataren. I trädet den hänger hälsade en större hackspett på och en stund senare var även en trädkrypare där på ett besök. Ute på skäret slog sig ett femtiotal kråkor ner och vilade. Har aldrig sett så många kråkor samlas i flock förut. Fasen, kråkan är rätt respektingivande och när dom sitter i maffig grupp sådär – en ganska häftig syn!
Svartmes dok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: