Havsörnsspana från bilen

I december såg jag havsörn vid tre tillfällen, alla gånger från bilen.
Första gången var 9 december och då såg jag en ung havsörn som korsade E22:an ungefär vid Gunnebo. Jag såg den i ögonvrån och hade turen att den korsade vägen precis när jag kom körande där.
Andra gången var 10 december. Då såg jag en vuxen örn som korsade E4 ungefär 2-3 mil norr om Norrköping. Samma sak där, den korsade vägen precis när jag kom där. Flyt eller inte?
Tredje gången var 30:e december. En adult örn jagade på låg höjd bland råkor och kajor precis väst om E4:an  vid Uppsala i höjd med Statoilmacken. Fan att jag inte hade kameran med mig (vet iofs inte om familjen tyckt att det varit en jättebra idé att åka omkring en extra halvtimme på väg upp till fjällen för att jag skulle få några rassliga havsörnsfoton.) Den vakne bilpassageraren fick en högtidstund där. Tyvärr körde jag och kunde därför inte följa jakten och vet inte riktigt hur det slutade. Fick örnen nån frukost?
Min poäng är den här – havsörnen har blivit väldigt mycket talrikare de senaste tio åren. Den intresserade bilisten håller ögonen öppna och kan då se mer örn än man kanske kan tro. Framför allt vintertid rör sig örnarna över stora areor för att söka föda och då har man stor chans att exponeras för en havsörn. Jag tror att jag såg örn från bilen kanske vid ytterligare 3-5 tillfällen förra året och min bil gick ca 2000 mil förra året, så det krävs inte några onormala körsträckor för att havörnsspana i vardagen. Det är så lätt att missa en häftig upplevelse – jag tror att 90 % av alla potentiella havsörnsobservationer aldrig görs, mest därför att folk inte fattar vad de har framför ögonen. Varseblivning är ju rätt mycket kompetens.
Så håll ögonen öppna – det kommer betala sig – men glöm inte att i första hand hålla koll på vägen:-)

//Al

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: